Till slut har jag bestämt mig för hur jag ska rösta

August_PalmSenare idag sitter det massor med människor och räknar valsedlar efter att människor över hela EU lagt sina röster för att skicka nån de knappt vet vem det är till Europaparlamentet. För första gången någonsin har det varit lite fart på valkampanjen här i landet, mest för att det räknas som någon form av uppvärmning inför höstens val till riksdag, landsting och kommun.

Framförallt har det fokusertas på Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna som bägge hoppas komma in i parlamentet nere i Bryssel. De säger de vill förändra och göra EU till ett bättre EU, allt efter eget huvud. F! kan jag finna en hel del sympatiska drag hos, framförallt är det lite ballt att deras toppkandidat Soraya Post är rom som vägrar knipa käft om just romska frågor. Att jag hatar SD som pesten däremot, tror jag inte någon är förvånad över.

Problemet är dock att Europaparlamentet är ett skämt. De enda som kan göra skillnad där är de som använder sin plats i parlamentet som en bas för annan aktivitet, aktivitet som sker utanför parlamentets ramar. Detta eftersom parlamentet inte ens har beslutanderätt. EU-parlamentet är det yttersta beviset på att parlamenterismen som idé är ett spektakel och bländverk för att få folk att tro att det gör en stor skillnad på vem man röstar. Men jag är ledsen, det är inte så. I EU mer än någon annanstans gäller en sak, tjockleken på din plånbok. Hela projektet är ett i grunden nyliberalt projekt där just frihandel är poängen. Det finns inte en chans på denna jord att några parlamentariker skulle få sätta käppar i hjulet för det. Sannolikheten att en kommissionär lyssnar på en parlamentariker mer än en lobbyist är i det närmaste noll. Parlamentarikern kan bidra med en dimridå av demokratiska drömmar, men lobbyisten kan erbjuda kontakter, en fortsatt karriär efter den politiska och i de grövsta fallen lukrativa ersättningar på väl gömda bankkonton. Det är pegarna som bestämmer i Bryssel, allt annat är naivt trams.

Det här är ingen hemlighet, det är något som väldigt många vet. Till det vågar jag tippa på att än fler har en olustig magkänsla om att det är rätt skevt nere i Bryssel, men inte har haft tid, ork eller möjlighet att ta reda på hur det egentligen ser ut. Det är därför jag blir rätt paff när så många jag vet är medvetna om den här problematiken så helhjärtat går in i valkampanjandet och nästan nyfrälst försöker få hela sin omgivning att gå samma väg. Många har till och med aktiva partisympatier och vill få andra att aktivt rösta som de gör.

Nu pratar jag alltså inte om folk vars politiska intresse precis väckts av att en fråga de brinner för till slut kommit på tapeten, utan om människor som under ganska många år varit politiskt aktiva i en utomparalmentarisk miljö och genomgående varit medvetna om parlamentarismens brister och fel. När de människorna aktivt vill få mig att rösta genom upprepade uppmaningar att gå till vallokalen så kickar motvallskärringen i mig in överväxeln, för då är det något som känns fel.

Då till slut sätter jag mig ner och tar min röst på allvar. Jag tar en sista omgång av funderingar och bestämmer mig efter noggrant övervägande. Min röst är för mig på tok för viktig. Jag tänker ta mig tusan inte slänga bort den genom att delta i ett spektakel jag i grund och botten är övertygad om bara har en funktion, att lura oss att tro att vi har något att säga till om. Jag tänker ta mig tusan inte rösta och på så sätt bidra till att sanktionera ett ruttet system. Visst hade jag kunnat rösta mot SD genom en röst på V eller F!, men nej. Min enskilda röst kommer inte göra skillnad i resultatet. Men för mig gör den skillnad, för min självkänsla imorgon gör den skillnad. Att veta att jag faktiskt stått upp för det jag tror på, om än i det pyttelilla, och inte dragits med av mängdens övertygelse om det förträffliga med S, F! eller V.

Jag tänker inte uppmana någon att lägga ner sin röst, jag tänker inte heller uppmana någon att rösta. Däremot vill jag uppmana så många som möjligt att inte följa massan och dess övertygelse, utan att verkligen tänka efter vad ni själva faktiskt tycker och tänker och ta ställning utefter det.

Jag vägrar rösta som en följd av min övertygelse. Gör det samma du, följ din övertygelse!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>