Barskåpet!

Barskåpet som det ser ut idag.

Barskåpet som det ser ut idag.

Något av det viktigaste i ett hem är att känna sig hemma, att kunna koppla av och att omges av de saker som intresserar en. I mitt fall betyder det i första hand två saker, jag behöver böcker och tillgång till cocktails. Böcker dök det ju upp några rätt omgånde, som ni såg i förra inlägget. Det betydde att något av det första att ta tag i var ett nytt barskåp. Eller ja, själva skåpet får vänta, innehållet är viktigare för den mentala hälsan. Som barskåp får ett urtråkigt Billy Vitrinskåp från IKEA hoppa in till dess det dyker upp något trevligt. Skåpet tillhör för övrigt samma hyllsystem som de Billy-bokhyllor i vilka mina böcker tar sin tillflykt fram till dess det gått att bygga ordetliga väggfasta bokhyllor.

Det första som behövs är givetvis alkohol. När jag bygger upp mitt barskåp tänker jag så här. Till att börja med, vilken alkohol gillar jag att dricka i egenskap av just den alkoholen? I mitt fall är det framförallt absinthe och punsch. Absinthe är halvknöligt att få tag på(beställningsvara på Systembolaget), så det första som köptes var en flaska punsch och en faska gin, så en G&T kunde blandas efter ett besök på livsmedelsaffären.

Men en flaska punsch och en flaska gin gör inget barskåp. Så nästa inköp resonerades fram som så att jag såg till vilken min favoritdrink är och köpte in de ingredienser som behövdes till den. Då det i mitt fall handlar om en Atlantic och det redan fanns gin så blev det Cointreau, rom och absinthe som hamnade på inköpslistan. Jag hade turen att en god kamrat tittade över redan första dagen i lägenheten med en flaska absinthe som inflyttnigspresent, så det behövdes bara rom och Cointreau. Efter en tur för spritinköp bestod då mitt barskåp av Punsch, gin, rom, Cointreau och en flaska absinthe. En god grund att bygga vidare från. Med ytterligare en visit till livsmedelsaffären för inköp av lime, citrus och lämplig läsk så fanns det nog för en rad cocktails och drinkar.

De första shakers som hittade hem till mig. Den hemska i plast till höger, den lilla piffiga för en cocktail till vänster och i mitten denhelt normala, men dyra, nya med tillhörande jigger.

De första shakers som hittade hem till mig. Den hemska i plast till höger, den lilla piffiga för en cocktail till vänster och i mitten den helt normala, men dyra, nya med tillhörande jigger.

Men bara sprit och virke blir man inte glad av. Cocktailen är ju trots allt en känsligare skapelse än så. Spriten är det svårt att hitta andra lösningar än import eller systembolag för, men resten för ett barskåp är en annan femma. Och innan man gör något annat så behöver man en shaker. Då jag var desperat så gick jag en första runda på välgörenhetsorganisationernas loppisar utan tanke på annat än funktion vad gällde shaker. Så min första shaker blev en hiskelig en, med rött glitter och plastöverdrag. Den kostade förvisso bara 40 kronor och fyllde sin funktion, men den var ful som stryk. Den klarade jag mig med i några veckor medan jag letade jigger och en snyggare shaker. Jag hittade en liten shaker för 10 kronor, men den rymmer bara en drink och inte mer. Så det blev att leta vidare. Till slut fick jag nog och gav upp, jag gick och köpte en ny shaker i paket! Det enda i mitt barskåp som inte är förbrukningsvara som är köpt nytt! Huvaligen, den blev dyr.

De två trevliga shakers som inte behagade dyka upp förrän jag lagt dyra pengar på en alldeles ny shaker

De två trevliga shakers som inte behagade dyka upp förrän jag lagt dyra pengar på en alldeles ny

Givetvis straffade det sig, för inte länge därefter stod jag inne på en av alla loppisar och vad ser jag där om inte två shakers. En helt underbar i blank metall, tung och gedigen och sannolikt från 30- eller 40-tal. Jämte den står en lite nyare i glas, men till skillnad från de flesta andra man hittar i glas så är silen och korken i metall! De flesta shakers i glas man hittar har sil och kork i plast och är därmed inte ens värda en femma. Men på den här var det i metall. På utseendet kan man sluta sig till att den är från 60-tal. Och det fina i kråksången, jag fick bägge för 30 kronor! Något som absolut får betraktas som ett fynd. Problemet med shakers är ju tyvärr ofta att de som finns på andrahandsmarknaden har flera delar i plast. Förutom de rent estetiska invändningarna som finns mot detts så finns hållbarhetsfaktorn. Det är svårt att veta att de klarar ens en cocktail innan det börjar spruta god alkohol över hela den agerande bartendern eftersom plasten gett upp och inte håller tätt. En annan intressant variant man hittar ibland är batteridrivna shakers från 70-talet. De togs fram för att man med dem skulle kunna både skaka och röra med samma tillbehör. Det som är batteridrivet är en liten visp som sticker ner i shakern från korken, detta för att röra drinken. Ofta innebär det här givetvis att det inte finns någon sil på shakern och man hänvisas till en separat sådan. Jag har ännu inte slagit till på någon, men det lutar åt att det kommer bli en av rena kuriosa-skäl. För det är knappast något man har i barskåpet av praktiska skäl.

De två rörglas som nu står i mitt barskåp

De två rörglas som nu står i mitt barskåp

Något det finns gott om, som jag fort skaffade mig, är rörglas. Ett i grund och botten fullständigt onödigt tillbehör när man har en shaker som ju faktiskt går ypperligt att röra drinkar i. Rörglaset är precis vad det låter som, ett glas man rör drinkar i. Det är ett stort glas med pip. De de vanligt förekommande är från 70- och 80-tal och har oftast drinkrecept ryckta på utsidan av glaset. De kostar sällan mer än 20 kronor och kan därför vara roliga att ha som extre tillbehör. För att de ska fylla sin funktion behövs dock en cocktail-sil samt en rör-sked. Cocktail-silar brukar man hitta bland visparna på loppisar, mest för att det sitter en metallspiral på dem som många tror har nån form av koppling till s.k. kärringvispar.

TVå cocktailsilar. Den högra i trevligt 70-talsutförande med träskaft

TVå cocktailsilar. Den vänstra i trevligt 70-talsutförande med träskaft

Det andra tillbehöret som behövs är betydligt knöligare att hitta. Det är en rör-sked. En långskaftad sked, mellan 20 och 25 cm med en sked i ena änden och en muddlare i andra. De är inte alls lika vanliga som de andra tillbehören och jag är fortfarande på jakt efter en. Nya kostar de hutlösa pengar för en så enkel sak och till vidare för man nöja sig med vad som finns till hands när det ska röras här i hemmet.

När vi kommit så här lång så har vi egentligen ett färdigt barskåp. Det är inte extremt välutrustat, men det mest basala finns. Det kostade inte heller skjortan, vilket ju är lite av poängen med den här bloggen. Det ska inte vara de dyra lösningarnas blogg.

Den bästa cocktailbok på svenska jag någonsin stött på

Den bästa cocktailbok på svenska jag någonsin stött på

Men en sak till vill jag ta upp innan vi slutar för dagen. För en sak som man kanske inte tänker på är bra att ha, cocktailboken! Det finns idag drösvis med cocktailböcker på våra loppisar som kostar från 5 kronor och uppåt, och för nybörjaren duger en fem-tiokronorsbok ofta väl. Där gås de flesta klassiska drinkar igenom. Men även riktiga fynd dyker upp. För er som läst Punschverandan så kan det ju hända att ni minns en bok som heter just Cocktailboken av Helmer Jansson, Patrik Melin och Sten Söderberg. Den upplaga jag hänvisade till då var från 1964. Under en av mina första räder på min lokala loppis här i förorten så hoppade jag till av glädje, då just den boken, dock i en upplaga från 1963, småkikade på mig från bokhyllan. Jag slet den snabbt till mig med insikten om vilket fynd det var och kikade oroligt på prislappen. glädjen som infann sig när prislappen glatt visade 5 kronor är svår att beskriva. Jag har även fyllt på med en rad andra böcker, Cocktailboken är t.ex. dålig på tequila-drinkar så det behövs lite komplettering. Men i grund och botten räcker det med en bra bok för att man ska kunna börja sitt blandande.

Men vi har en sak kvar. Glasen, utan dem är det svårt. Det blir liksom ingen drink i magen utan dem. Men det får vänta till nästa gång.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>