Antikmässan

Så, efter en svindlande start så hände ingenting här. Det finns massor av olika förklaringar och ursäkter till det som jag inte tänker tråka ut er med, en sak kommer dock hela tiden upp som ett problem. Jag har saknat en vettig kamera. Som några av er märkt på de tidigare inläggen så finns det betydligt mer att önska från de foton som förekommit. Kameran på min telefon räckte helt enkelt inte till. Att det kan ha spelat in att jag tillhör dem som vägrar byta till en så kallat ”smart” telefon eftersom jag hävdar att telefoner är till för att prata i och på sin höjd skicka korta textmeddelanden på, tänker jag inte låtsas om! Så häromdan skaffade jag mig en kamera av gammat känt märke, men med synnerligen misstänkt litet utseende. Den ska enligt herr Otter jag delar lägenhet med, en herre som under många år drivit en blogg med fotografier föreställande företrädelsevis diverse stadsmiljöer, vara en ypperlig kamera för mitt syfte. Med andra ord är det i fortsättningen bara mitt usla hantverk vad gäller fotografering vi kan skylla på.

Nåväl, till dagens ämne. I går blev jag upplockad av min goda vän från västsverige och hennes make som var på besök i Hufvudstaden. De hade kvällen innan förlustat sig med en show och ett påföljande krogbesök. Men efter hotellfrukost bar det iväg att plocka upp undertecknad för helgens huvudakt, Antikmässan!

Antikmässan är som de flesta vet en blandning melan högt och lågt, snobbigt och enkelt samt inte minst en herrans massa nasande. Redan tidigt hittade vi de första konstigheterna, man försökte få iväg en hyfsat nytillverkad glassifon som en 20-talspjäs. Men den gubben gick inte! Eller, det gjorde den säkert, för sifonen var borta när båset passerades under andra varvet.

Förutom antikviteter, och saker som man försöker hävda är antikviteter, så är det konstutställning och föreläsningar. Av föreläsningarna föreläsningarna bevittnades tvenne, eller snarare en och en kvarts föreläsning. Magdalena Ribbing var på plats för att kränga sin senaste bok. En bok där hon jämför seder vid övergångsriter i olika kulturer. Ett vällovligt projekt som hon dock inte gjorde överdrivet god reklam för. Ribbing verkade tycka att datorskärmen framför henne var betydligt intressantare än publiken, då hon större delen av tiden tittade ner på den. Var hon illa förberedd eller har hon alltid så svårt att ta en åhörarskara? Saken blev inte bättre av att hon inledde med att försöka individualisera alla krig i världen med religiösa förtecken. Hon kunde inte förstå att man kunde hata någon så mycket av religiösa skäl att man startade ett krig. Tänk om hon nån gång kunde låta bli att tassa in på områden hon inte har koll på utan att sätta sig in i dem först. Magdalena Ribbing, så här är det. Ytterst få krig startas för att folk med olika religiösa uppfattningar hatar varandra. Hatet är inte orsaken till krigen, hatet är i princip alltid ett verktyg för någon som vill ha krig. Man piskar helt enkelt upp ett hat, även där det inte finns från början. Detta sker med både materialism och idealism som grund. Men nog om Ribbing. Undertecknad lämnade trots allt föreläsningen hyfsat tidigt.

Den andra föreläsningen var om de skatter nazisterna stal under Andra Världskriget. Tiden var knapp så föreläsningen var ungefär lika djupodlad som en Discovery-dokumentär. Lite tråkigt då ämnet i sig kunde ha fått bre ut sig betydligt mer och har en rad intressanta detaljer att dyka ner i. Även detta var ett lätt maskerat reklamjippo för en bok. Den här gången Anders Rydells ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” från Ordfront Förlag. Föredraget hölls i form av en intervju genomförd av Pontus Silfverstople. Även den här gången verkade det hyfsat oförberett, eller kanske inte oförberett, men oengagerat. Man jag kan tänka mig att det var det kort tilldelade tiden som spökade, det blir trots allt lätt så när något måste bantas ner rejält.

Antikmässan1

Fynden på plats hemma

Hur var mässan fyndmässigt då? Jodå, lite följde det med i bilen ner till västsverige, bland annat en uppstoppad duva. Uppstoppade djur var nog det som utmärkte sig som fashionalbelt i år. Trevligt, men synd för oss som hoppas på att fynda då det fashionabla alltid tenderar att gå upp i pris. Själv fick jag med mig lite som jag presenterar lite längre ner i texten.

Militarian var på tillbakagång, så också shabby chik även om det fanns spår kvar av denna ohemula trend. På uppgång verkar som sagt uppstoppade djur vara, samt cocktailparafernalia. En hel del shakers och glassifoner, däremot lyste sparklets klassiker med sin frånvaro. Varken hostmastern eller globemastern gjorde sig bemärkt. Det kan ju vara så att alla gått åt redan på fredagen, men jag tvivlar. Hostmastern är sannolikt så vanlig att få bryr sig om att visa upp den på en mässa.

Antikmässan3

Gamla Stockholm av hrr Strindberg & Lundin

Med mig hem fick jag två böcker och en tomflaska Eau-de-Vie. Tomflaskan kan förklaras enkelt. Till min förfäran upptäckte jag häromsistens att man på systembolaget numer inte kan köpa denna klassiska grogg- och cocktailingrediens utan att få med sig en hiskelig PET-flaska hem. Ja ni läste rätt, denna klassiker har inte längre glasflaska om man köper en vanlig helflaska. Detta är ju katastrof för barskåpet, vem vill ha ett barskåp fyllt med PET-flaskor? Så jag skaffade mig en äldre tomflaska för en struntsumma som jag fortsättningsvis kan tappa över min Eau-de-Vie i så fort jag kommer hem från Systembolaget. Även Cederlunds Caloric har råkat ut för detta grymma öde, där hade jag dock turen att ha en riktig flaska kvar som nu står och fylls på om och om.

Böckerna jag hittade var dels Gamla Stockholm av hrr Lundin och Strindberg. Ett klassiskt verk och ett måste för alla med intresse i Stockholmiana. Den finns i senare faksimiltryck, men här hade jag turen att för en spottstyver få förstaupplagan. Jag tycker förvisso uppföljaren, där bara Lundin var med, Nya Stockholm är intressantare men Gamla Stockholm är ett mycket gott fynd!

Antikmässan4

Varulexikon – ett måste i varje välutrustat hem!

Den andra boken var ett varulexikon för handel och industri. Något som varje hem har nytta av. Många av de varor man inte är riktigt bekant med finns ju faktiskt inte med om man använder sig av internet, de är helt enkelt för okända i dagens samhälle. Då kommer ett varulexikon till nytta!

This entry was posted in Böcker, Shopping and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Antikmässan

  1. NCF says:

    Detta evenemang kan månne intressera: http://www.antikochvintagemassan.se

  2. siffror says:

    En sådan eau de vie-glasflaska köpte jag på bolaget i fredags. Är det måhända sk ”new old stock” de säljer på mitt systembolag? Är det någon som önskar flaskor kan det lösas mot att du står för frakten och har tålamod med att jag måste hinna dricka upp innehållet först… Kommentera gärna här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>