Tankesmedjan vs. Teodorescou

Malcolm X 1964

Malcolm X 1964

Jag sitter och lyssnar på Tankesmedjans inslag där de driver med Alice Teodorescou. Ett inslag som fått landets samlade liberala ledarskribenter att gå i taket och skrika högt om rasism.

Jag köper att begreppet ”husblatte”, som ju kommer från det av Malcolm X populariserade uttrycket ”husneger”, i viss kontext definitivt kan vara rasistiskt. Det är inget konstigt med det. Om ett agerande eller uttryck är att betrakta som rasism handlar i princip alltid om kontext och sammanhang.

Men i det här fallet? Jag har svårt att se det. Till att börja med handlar det om avsändare. Avsändaren är inte en vit svenne, utan någon som själv sannolikt levt större delen av sitt liv med att bli kallad för ”blatte”, ”svartskalle” och en rad andra rasistiska tillmälen. Att man i meningen innan säger ”var mer blatte” är således en användning av ordet som är att jämföra med rapgruppen N.W.A.s namnval.

Till det så kommer ordet ”husblatte” och dess betydelse in i bilden. ”Husblatte” är en försvenskning av det ursprungligen amerikanska uttrycket ”house nigger” som i modern tid framförallt användes av de radikalare delarna av den amerikanska medborgarrättsrörelsen för att beteckna svarta som agerade på ett sätt som bidrar till att bibehålla rasistiska strukturer. Det är således ett skällsord för någon som själv riskerar att drabbas av den rasism man själv understöder.

Är det kränkande? Ja, självklart, det är ju ett skällsord som syftar till att peka ut någon som klandervärd! Men är det rasistiskt? För någon som inte har kunskapen om dess ursprung så tror jag absolut att det uppfattas som rasistiskt, men annars är jag tveksam, för åter igen handlar det ju om kontext.

Problemet som jag ser att att alltför få är medvetna om begreppets bakgrund och betydelse och att det i grund och botten är ett, om än grovt och tämligen elakt, antirasistiskt uttryck. Om den kunskapen saknas så är ju uttrycket bara ett ganska svårbegripligt sammansatt uttryck där den ena delen av uttrycket i sig är ganska grovt rasistiskt, i alla fall för folk som begriper varför det idag heter chokladboll. Men är det så för de upprörda ledarskribenterna? Nej, givetvis är det inte så. Det handlar som vanligt om att de aktivt missförstår och bortser från saker och ting de faktiskt vet. För så omedvetna om begreppet kan jag inte tänka mig att de är, det har trots allt debatterats en hel del de senaste åren.

Det är inte utan att man kan mistänka att det egentligen handlar om att Tankesmedjan faktiskt sågar den samlade kåren av ledarskribenter på högerkanten. Men så kan det väl ändå inte vara? Kan de vara så nesliga att de skriker om rasism för att de helt enkelt är putta över att ha kallats inkompetenta?

This entry was posted in personligt. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>