Jag tror det för många är för hemskt för att acceptera.

Det är snart tretton år sedan det var jag. Jag som satt på Huddinge Sjukhus med tre knivhugg i kroppen. Det var nazister som med knivar och andra tillhyggen hade gått till anfall mot en punk-konsert i Huddinge utanför Stockholm. Anfallet var helt oprovocerat och det var planerat. De anföll sent på natten när de visste vi hade druckit och hade svårt att försvara oss. I bilar och bussar utanför lokalen låg människor och sov. När det första alarmet kom att vi blev anfallna störtade så många av oss som möjligt ut för att försvara oss, många av oss visste att det var på riktigt och att vi verkligen var tvungna att försvara oss. Den stora skillnaden från tidigare tillfällen var att när det hela brakade loss så skrek någon av nazisterna att de skulle använda knivarna. Vilket de gjorde.

Om jag kommer ihåg det rätt så var vi nio stycken som fick köras till akuten, åtta av oss var knivhuggna. Det var bara tur att ingen av oss blev allvarligt skadad. På flera av oss tog huggen på mycket farliga ställen, På mig studsade knivbladet på mitt revben, och huggen i ryggen tog ”bara” i muskler och några nerver. Jag har än idag nedsatt känsel i min högra arm från huggen i ryggen.

Jag vill inte skriva det här för att sätta fokus på min egen sits eller hur det kändes, varken att få själva huggen eller efteråt. Jag vill skriva det här för att jag tror att många av er som idag sitter på redaktioner och skriver om händelserna i Malmö tycker att det låter så osannolikt med en grupp nazister som aktivt letar efter vänsteranhängare att mörda att ni inte riktigt vill tro på det.

Jag tror att ni inte riktigt har förstått att det inte är första gången det här händer, och det till viss del är därför ni så lätt går i nazisternas fälla när de målar upp sin egen bild och ni tar den för någon sorts sanning. För visst vore det mycket mindre obehagligt om det var så att vi inte hade nazister på svenska gator och torg som aktivt beväpnade sig för att gå ut och döda. Det vore så mycket mindre obehagligt på något sätt om de hade så pass mycket spärrar att den här typen av grovt våld bara kom sig av fylla, otur och en ömsesidig eskalering där och då på plats.

Men det är tyvärr inte så. Svenska nazister har i decennier beväpnat sig och genomfört planerade attacker, de har också dödat. De senaste tio åren 14 gånger.

Senare på hösten samma år som vi blev knivhuggna hände det igen. En grupp nazister anföll helt oprovocerat en fest på det kända vänsterkafét Kafé44. Den gången klarade vi oss bättre, vi var nyktrare och kunde snabbare jaga bort nazisterna. Men en av oss hade blivit knivhuggen i låret, på insidan upp mot ljumsken där vi har en väldigt känslig artär. Hugget missade tack och lov allt farligt, men den gnagande känslan av att de än en gång huggit på ett sätt som lätt kunde döda var något som bet sig fast.

Det är den känslan jag nog skulle vilja förmedla till er som sitter på era redaktioner, för jag tror tyvärr att det är såpass svårt att ta in att vi idag har nazister som aktivt letar offer att döda, att man nästan måste ha haft den känslan för att inse att det är sant. Vi är idag i en såpass obehaglig situation att det är svårt att acceptera sanningen. Vi behöver hjälp för att förstå att det är på riktigt så våra hjärnor inte bortförklarar och lurar oss att allt är lugnt, för det är det inte. Igår hade någon målat svastikor och nazistiska slagord på en skola med judiska klasser i Stockholm, på en annan skola kördes elever, som var kritiska mot att den för sitt järnrörshotande kände Kent Ekeroth fick hålla tal, bort från skolgården av polis och idag har vi fått läsa om den hemlösa kvinnan från bulgarien som förnedrats av en butiksinnehavare genom att han hällt en spann vatten över henne. Vårt samhälle är idag på ett sluttande plan, vi har ett rasistiskt parti i riksdagen, öppna nazister i kommunalfullmäktige på flera håll i landet och nazister i regeringsposition i Europa.

Då är det viktigt att inte låta de mentala skyddsmekanismerna förhindra att man faktiskt ser det hemska och obehagliga som faktiskt sker runtomkring oss. Nazister marcherar igen, och de vill döda flera av oss. De försökte döda mig, de försökte döda Showan och hans vänner. Det är så enkelt och hemskt som det verkar, så snälla ni på redaktionerna. Öppna ögonen och se vad som händer i samhället.

This entry was posted in personligt and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Jag tror det för många är för hemskt för att acceptera.

 1. pia says:

  Dan, tyvärr har du förmodligen helt rätt i att dom blundar. Det sitter människor som kallar sig journalister över hela Sverige, men som lever i ett ingenmansland med sin bildbyline o sin karriär att tänka på.
  Jag kan inte för mitt liv acceptera att dom är för känsliga för att se verkligheten. Inte en chans.
  Har man arbetat i en redaktion vet man hur jävla hårdhudade o brutala många kan vara med sin ”redaktionshumor”.
  Ofta en mycket rasistisk o nedlåtande attityd. Nej, dom slickar rumpan på redaktören o passar sig för att störa eliten. Därför är många av oss som är utbildade JHS o JHG utan jobb. Styrningen är total.

 2. Gerd P says:

  Vi kommer att få dom att vakna, vi är många nu som säger ifrån!
  Tack för det fina du skrev :D

 3. Pingback: Inlägg om dådet | Genuspappan

 4. Jeanette says:

  Det är hemskt, bra skrivet.
  Det räcker med att läsa på nazisternas sidor och läsa jargongen som är där många drar sig inte för att använda kniv och många vill gärna se alla motståndare döda.

 5. Seppo Laine says:

  Tack Pia, för lite empiri för grindvaktssystemet. Även om jag tror att vi utbildar för många journalister till ett yrke som rationaliseras hårt idag. Men det verkar inte direkt vara eliten av journalister som får jobben.

 6. Pingback: Naziattacken i Malmö: Researchgruppens sammanställning | Svensson

 7. Malmö says:

  Tack till dig och alla som har agerat mediakritiskt och upprättat alternativ media! Jag är vän till en av de skadade från attacken i lördags och har själv varit alldeles för ledsen för att ta tag i det själv. Betyder sjukt mycket med alla meddelanden av solidaritet och alla ni som får media att revidera bilden av vad som faktiskt hände lördags!

 8. Nico says:

  Lustigt att samma ideologi har stått för några av de mest vedervärdiga brotten i vår historia men att det ändå är så svårt för vissa att se kopplingen till dagens nazister.

  Kanske är det för hemskt för att erkänna att vi kanske är samma ”idioter” som de som under 2:a världskriget lät det hela ske. Kanske är det svårt att sitta i en maktposition och behöva erkänna att man till viss del är ansvarig för den utveckling som sker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>